Tips

sollicitatieUITGENODIGD VOOR EEN SOLLICITATIEGESPREK?

Hieronder vind je een paar basisregels die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de beste kandidaat bent voor deze positie.

Regel 1 - Presentatie
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar hier gaat het vaak al mis. Draag altijd een donker pak, een licht overhemd, een gewone stropdas en zwarte gepoetste schoenen. Zelfs als je weet dat de dresscode bij de organisatie casual is, is het beter om je optimaal en conservatief te kleden.

Regel 2 - Voorbereiding
Wij zijn nog steeds verbaasd over hoe weinig sommige mensen zich voorbereiden op hun interview. Een sterk staaltje bluf om 'blanco' je sollicitatiegesprek in te gaan.
Er is niets zo vernietigend als een kandidaat die basisvragen over de organisatie niet kan beantwoorden. Zorg er ook voor dat je ook weet wie je referenten zijn, wat je bereikt hebt, wie je klanten waren, etc.

Regel 3 - Eerste indruk
"Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken". Als er ook maar één aspect niet klopt aan je kleding, of je presentatie, dan wordt dat waarschijnlijk jouw stoorzender tijdens het gesprek. Kijk vooraf in de spiegel, een stevige handdruk (ook de dames), dank je gesprekspartner voor de uitnodiging, wees ontspannen - maar wel enthousiast - en vergeet niet te lachen, ook tijdens het gesprek.

Regel 4 - 2 Oren, 1 Mond
Verkoopgesprekken gaan over het verzamelen van informatie met het oog op het analyseren en formuleren van de oplossing. Een sollicitatie is niets anders. Gebruik daarom het gesprek om voldoende informatie over de interviewer en de organisatie te verzamelen. Dus geen vraag-en antwoordspelletje. Probeer in het begin ook vragen te stellen, het geeft je een beter beeld van de interviewer en de organisatie.

Regel 5 - Check je getallen
Je bent een Professional. Een succesvolle Professional kent de cijfers van binnen en buiten. Zorg ervoor dat je in staat bent om je resultaten, activiteiten of ervaringen te benoemen.

Regel 6 - Vermijd cliche's
Cliche's beschrijven situaties vaak prima, maar probeer deze niet te gebruiken in een interview. De interviewer wil weten wie jij bent en wat je voor hen kan betekenen en daarom moet je je eigen ideeën uiten, niet die van iemand anders.

Regel 7 - Always Be Closing (ABC)
Als het interview wordt afgerond en je weet niet zeker wat de interviewer ervan vond, gebruik dan open vragen om erachter te komen. Vraag naar tips voor een volgend gesprek, of naar de eerste indruk, of de volgende stap in het proces om vast te stellen of je kans maakt. Een Manager of Director zal dit waarderen. En als je niet zelf ook niet durft, dan heb je waarschijnlijk geen gunning verkregen of zelfs steken laten vallen.

BAANZOEKEND? FOUTEN DIE JE NIET WILT MAKEN.

Better safe than sorry ... Let goed op bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het kan je zoektocht versnellen. De top 10:

1. Doe onderzoek naar de organisatie, niet alleen op internet. Bel mensen.

2. Doe het niet alleen. Schakel je familie, vrienden en netwerken zoals Linkedin in.

3. Reageer niet saai op interessante vacatures. Wees onderscheidend.

4. Check je CV 6x op spelfouten en grammatica. Of vraag het iemand anders.

5. Zoek jezelf op via Google, Facebook, etc.

6. Internet is niet heilig als het gaat om een baan. Ga op pad of bel bedrijven.

7. Wees professioneel. Welk emailadres gebruik je? Welke hobby's laat je zien?

8. Benoem resultaten in je CV. Prijzen of Incentives gewonnen. Best of Class? Etc.

9. Onderbouw je baanveranderingen. Verstoppen heeft geen zin, ga ook niet in de verdediging.

10. Vermijd onnodige fouten in je motivatie (functietitel, namen, etc).